ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ο.ΣΥ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΕΛ.ΤΑ - ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ...


                                                                                                                                                                   


«Πάρτι» εκατομμυρίων από συνδικαλιστές των ΕΛ.ΤΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ  
Συνδικαλιστής των ΕΛ.ΤΑ. «χρέωσε» την Ομοσπονδία με πρόσθετα έξοδα εμφανίζοντας παραστατικά, σύμφωνα με τα οποία το ταξίδι του είχε διάρκεια πέντε ημέρες αντί για δύο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις διοικήσεις των ΕΛ.ΤΑ. φέρεται να έχει λάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) το διάστημα 2007-2010. Αυτό διαπιστώνει το πόρισμα ελέγχου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που υπεβλήθη πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αφετηρία για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσε προ τριετίας έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή που είχε αποκαλύψει παράνομες χρηματοδοτήσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ προς την Ομοσπονδία, ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η Οικονομική Αστυνομία φέρεται να έχει εντοπίσει ατασθαλίες και στη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων σε μέλη της Ομοσπονδίας για ταξίδια που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας.
Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. όπως και ο κ. Ρακιντζής εξήγησαν χθες στην «Κ» ότι ο Νόμος 1264/1982 απαγορεύει στους εργοδότες (εν προκειμένω στη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ.) να επιχορηγούν τα δευτεροβάθμια σωματεία εργαζομένων τους, όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών. Στην έκθεση ελέγχου ο γενικός επιθεωρητής είχε διαπιστώσει ότι το διάστημα 2000-2010 η ΠΟΣΤ είχε επιχορηγηθεί από τις διοικήσεις των ΕΛ.ΤΑ. με συνολικά 16 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, αντίστοιχα, επικεντρώθηκε στην περίοδο 2007-2010. Σε αυτό το διάστημα διαπιστώθηκε ότι 5,6 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. σε λογαριασμό της Ομοσπονδίας που αφορά προγράμματα διακοπών και τη λειτουργία του παραθεριστικού κέντρου των εργαζομένων, ενώ 2,3 εκατ. ευρώ κατεβλήθησαν σε λογαριασμό της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο υλοποίησης εθνικών συλλογικών συμβάσεων.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βασιλόπουλος υποστήριξε ότι τα προαναφερθέντα χρηματικά ποσά δεν αποτελούν επιδοτήσεις της διοίκησης αλλά εισφορές των ίδιων των εργαζομένων προς την Ομοσπονδία. «Κάθε μήνα οι υπάλληλοι καταβάλλουν εισφορά 7 έως 9 ευρώ για την ενίσχυση της Ομοσπονδίας. H διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. διευκολύνει τη διαδικασία συλλογής των χρημάτων παρακρατώντας τα απευθείας από τη μισθοδοσία και καταθέτοντάς τα σε λογαριασμούς της Ομοσπονδίας», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Βασιλόπουλος. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κατηγορεί την Οικονομική Αστυνομία ότι «παίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι σπίλωσης του συνδικαλιστικού κινήματος» και ότι «προσπαθεί να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για να επανέλθει στο προσκήνιο το αποτυχημένο σενάριο της κακοδιαχείρισης των εισφορών των εργαζομένων».
Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας πάντως φέρεται να έχει εντοπίσει παρατυπίες και σε ό,τι αφορά την καταβολή αποζημιώσεων σε μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για μετακινήσεις τους εντός της χώρας και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, συνδικαλιστής των ΕΛ.ΤΑ. που ταξίδεψε για δύο μόλις ημέρες σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης «χρέωσε» την Ομοσπονδία με πρόσθετα έξοδα, εμφανίζοντας παραστατικά, σύμφωνα με τα οποία το ταξίδι του είχε διάρκεια 5 ημέρες αντί για 2. Παρόμοια τακτική ακολούθησε και άλλο μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας. Ενώ δηλαδή ταξίδεψε αυθημερόν με αεροπλάνο σε πόλη της Ηπείρου, εμφάνισε παραστατικά, σύμφωνα με τα οποία το ταξίδι του είχε γίνει οδικώς και είχε διάρκεια τριών ημερών. Συνολικά, υπολογίζεται ότι μέλη της Ομοσπονδίας έχουν λάβει παράτυπα πρόσθετη αποζημίωση 23.000 ευρώ για ημερήσιες δαπάνες, διανυθέντα χιλιόμετρα κ.ο.κ. Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., συνολικά 463 εντολές πληρωμής για αποζημιώσεις ταξιδιών εντός της χώρας και στο εξωτερικό, συνολικού κόστους 228.115 ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό έγγραφο.
Ποινικές διώξεις
Το πόρισμα της έρευνας υπεβλήθη τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που είναι αρμόδια για την άσκηση ποινικών διώξεων. Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες στην «Κ» ότι έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής για συνολικά πέντε συνδικαλιστές, δύο προέδρους, έναν γενικό γραμματέα και δύο οικονομικούς διαχειριστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών. Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες (οι κατηγορίες ενδέχεται να αφορούν απιστία σε βαθμό κακουργήματος) είναι πιθανό να καταλογιστούν και στις διοικήσεις των ΕΛ.ΤΑ. Πανομοιότυπη εξάλλου ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε και σε ό,τι αφορά την περίπτωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου εργαζομένων στη ΔΕΗ, της ΓΕΝΟΠ. Και σε αυτή την περίπτωση είχαν εντοπιστεί παράτυπες χρηματοδοτήσεις της Ομοσπονδίας από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Γι’ αυτό εκκρεμεί δίωξη σε βάρος τόσο του προεδρείου της Ομοσπονδίας όσο και των διοικήσεων της επιχείρησης.
 
πηγή:''Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

Αρχειοθήκη ιστολογίου